ShantiGO - ONEDİO-Seri Üretime Geçen İlk Karavan Firması

Haber

ONEDİO-Seri Üretime Geçen İlk Karavan Firması

ONEDİO-Seri Üretime Geçen İlk Karavan Firması
Türkiye'de Seri Üretime Geçen İlk Karavan Firması Shantigo Uluslararası Pazara Açılıyor

Pandemide seyahat alışkanlıklarının gelişmesiyle kiralama ve üretim alanlarında çok hızlı büyüyen karavan sektörü, gözünü global pazarlara dikti. Türkiye’nin ilk yerli karavan üreticilerinden Shantigo Karavan’ın Kurucu Ortağı Tarık Irmak, “Yerli karavanlara yurtiçi ve yurt dışından ciddi talep var. Firmamızın global pazara açılma planları var” dedi.

Genç yaşta itibaren sıfırdan başlayarak iş hayatına atılan Turizmci Tarık Irmak, lise arkadaşı Eğitimci Berkan Ülker ile birlikte 3 yıllık çalışmanın ardından Türkiye’nin ilk yerli karavanlarından birini üretmeyi başardı. Shantigo Karavan’a yurt içi ve yurt dışından talep olduğunu anlatan Irmak, karavan işine nasıl girdiklerine yönelik de bilgi verdi.

400 Metrekareden Seri Üretim Bandına

Karavan üreticilerinden aldıkları karavanları kiralayarak işe girdiklerini anlatan Irmak, şunları söyledi, “İlk yerimizi otelin altındaki ofisimizde açtık. Burada karavan kiralama hizmeti vermeye başladık. Karavanda kullanılan çarşaflar, yorganlar, mutfak ve banyo malzemeleri, bunların hepsini otelden tedarik ediyorduk. Ancak kiraladığımız karavanlarda çok sorunlar yaşadık. Yağmurda karavanların içini su bastı. Daha sonra karavanların elektrik ve ısıtma sistemlerinde problemler çıktı. Biz de AR-GE çalışması başlatarak kendi yerli karavanımızı üretmeye karar verdik. Aslında kötü komşu bizi mal sahibi yaptı. İstanbul’da ufak bir atölye tuttuk.'

"Konsantrasyonumuzu Hep Yüksek Tuttuk, Asla Vazgeçmedik."

Daha sonra İngiltere, Londra ve Köln’de AR-GE ofisleri kurduk. 10 ay içerisinde karavan üretimi ile ilgili tüm bilgileri topladık. Shantigo 2020 yılında kuruldu, kiralama olarak başladığımız macerada bir sene içerisinde şu an karavan üretimi yapan bir fabrikaya geçmiş durumdayız. İlk kurduğumuz atölye yaklaşık 200 metre kare bir alandaydı toplamda, yani ilk 200 metre kareden başlayıp daha sonra yan yana 2 dükkân daha tutmuştuk, aslında 400 metrekare bir alanda AR-GE yapıyorduk. Şu an ise 2 bin metrekare kapalı alanda hizmet veriyoruz. Ve Türkiye’de bant sistemi ile karavan üretimi girişiminde bulunan tek firmayız. Ayrıca ürettiğimiz SG 4 karavanları içerisinde kendimize özgü 30’dan fazla patentli ürünümüz vardır. Firma olarak 100’den fazla kişiye istihdam sağlıyoruz.”