ShantiGO - Karavanlarda Isınma Sistemi

Blog

Karavanlarda Isınma Sistemi

Karavanlarda Isınma Sistemi

Karavanlarda 3 tip ısınma sistemi mevcuttur. Genel olarak ısınma sistemleri arasında kabin ısıtma sistemi kullanılır. Halk arasında Webasto olarak kullanılan isim aslında ısınma sistemleri üreten bir firmanın adıdır. Kabin ısınma sistemi olan Webasto cihazı; tekneler için üretilmiş olup, deniz seviyesinde ısınma için sağlıklıdır. Rakım yükseldikçe cihazın performansı da azalacaktır. Isınma sistemi olarak başarılı bir sistemdir. Genelde daha küçük kabinleri ısıtmak için kullanılır. Tabi ki yalıtım sisteminizin de bu konuda çok önemi vardır ki, yalıtım üzerine yazılan yazımızı okuyabilirsiniz. 

Diğer bir ısınma yöntemlerinden klima sistemi, karavanınızı oldukça iyi ısıtmaktadır. Fakat klimalar bir araç kliması düzeninde olan ki gayet karavan kabini için yetersiz ve araç hep aktif çalışması gerekeceğinden başarısız bir sistemdir. 

İkinci konu ise tavan kliması olarak tercih edilir. Bu ise; aracınıza extra bir yük bindirecek ve tavanınıza solar panel ve heki eklerken sizi zora sokacaktır. Ayrıca bu sistem 220 volt enerjiye ihtiyaç duyduğundan ötürü bir park alanına çekmeniz gerekecektir. Buda özgürlüğünüzü biraz kısıtlayabilir.

En verimli ve karavanlar için uyumlu yapılmış Combi sistemi ise; en sağlıklı ve en verimli ısınma sistemleri arasındadır. 4 ve üzeri çıkışa sahip olması ile karavanınızın her bölgesini ısıtabililirsiniz. Ayrıca Combi sistemini kullandığınızda aracınızın sıcak su olayını extra boiler cihazına gerek duymadan kullanabilirsiniz. (Boiler su ısıtma sistemlerinde gazlı olmayan modellerde 220 volt gerekli olduğundan gene bir dış enerji ihtiyacı oluşur.) Combinin avantajları oldukça fazladır. Bulunduğunuz bölge ve rakım farketmeksizin kabininiz sıcacık olacaktır. 

Combi sistemlerinin, gazlı, diesel ve elektrikli olarak çeşitleri bulunmaktadır. Sıcak suyunuzun daha hızlı kullanmak adına gazlı sistem daha verimli olacaktır.

Bunların yanında daha yaygınlaşmamış başka bir seçenek ise alttan ısıtma sistemidir. Oldukça başarılı olan bu sistem avrupa da çoğu karavanda bulunmakta olup yakın zamanda ülkemizde de görülmeye başlayacaktır. 

Isınma sistemleri konusu karavanda bu şekilde olup, tek başına ısınma sisteminin yetersiz olacağını söylemek isteriz. Yalıtım çok önemli bir durumdur. Yalıtımı eksik veya hatalı yada tam donanımlı yapılmayan aravanlar sıcak veya soğuk havalarda verimini kaybedecektir.